Missie

Stichting Kloofdichters wil de kloof tussen mensen van allerlei achtergronden, nationaliteiten en identiteiten, binnen en buiten de overheid, verkleinen. Dit doen we door zowel burgers als de overheid de kans te geven om hun belevingswereld te tonen en die van anderen te leren kennen. Wat beweegt iemand? Hoe werkt het in een andere wereld, een ander instituut of in een andere cultuur? Elke belevingswereld is anders, maar bevat tegelijkertijd ook veel overeenkomsten met andere. Dat laten we zien met verhalen. Dit kan in allerlei vormen, bijvoorbeeld foto- en video-portretten, interviews, games, gesprekken onderling en podcasts. Als het maar inzicht geeft in de belevingswereld van iemand anders. alles wat ons helpt de belevingswereld van een ander te verkennen en te waarderen.

Bij het delen van elkaars belevingswerelden vinden wij het belangrijk dat we respect hebben voor elkaars kijk op de wereld en elkaars waarden en persoonlijkheden. Iedereen mag er zijn en doet er toe. Elke belevingswereld heeft een reden dat deze zo is ontstaan. Die willen wij ontdekken. 

Door mensen elkaar de kans te geven om hun belevingswerelden met elkaar te delen, leren we elkaar kennen en begrijpen we elkaar beter. Zo kunnen we samen werken aan een toekomst zonder discriminatie en uitsluiting, waarin ieder gehoord en gezien wordt.

Visie

Wij zien dat mensen onderling en mensen en overheden steeds verder van elkaar af komen te staan. Zo ervaren praktisch opgeleide mensen theoretisch opgeleiden soms als ontoegankelijk, hebben ouderen en jongeren vaak vooroordelen over elkaar en beginnen Turkse en autochtone Nederlanders volgens onderzoek amper relaties buiten hun eigen kring.

Politici doen in onze ogen te weinig om deze groepen bij elkaar te brengen. Sterker nog, sommige bekende politici duwen ons nog verder van elkaar af. Zo worden sommige nationaliteiten als ongewenst afgeschilderd en worden burgers met zorgen over het klimaat of overheids-maatregelen afgeschilderd als ‘wappies’. De overheid zet(te) mensen van bepaalde nationaliteiten weg als fraudeur waardoor deze Nederlanders nu bang zijn van een envelop van de overheid. Kortom: de kloof tussen ons wordt groter.

Wij dromen van een samenleving dat mensen van verschillende achtergronden weer naast elkaar gaan leven in plaats van tegenover elkaar. En dat de overheid weer achter de mensen gaat staan in plaats van tegenover, en dat de mensen daardoor het vertrouwen in de overheid terugwinnen. In onze ideale wereld bestaat dan ook geen uitsluiting en discriminatie maar voelt iedereen zich gehoord en gezien.