City dates is een project dat de stad beter verbindt met haar praktisch opgeleide jongeren.

Waarom?

Jongeren, vooral praktisch opgeleide, voelen zich weinig verbonden met hun gemeente en zijn weinig politiek betrokken. Beleidsmakers denken daarom vaak dat ze niet maatschappelijk bewust zijn of niet willen praten over hun idealen. Maar dit is niet waar! Dit blijkt ook uit onderzoek. Uit het jongerenpanel van UNICEF blijkt dat jongeren zich vooral zorgen maken om klimaatverandering, oorlog en armoede en praktisch opgeleide jongeren vooral om het laatste (UNICEF, 2023). Dat ze vaak niet stemmen of niet meepraten over de politiek komt omdat ze denken dat ze niet voldoende weten over de politiek. De lessen die ze hier wel eens over krijgen, zijn vaak theoretisch en dit werkt niet voor praktisch opgeleide jongeren. Uit onderzoek (InHolland, 2023) blijkt ook dat de gemeente Amsterdam jongeren wel vaker wil betrekken bij beleid, maar niet goed weet hoe.

Stichting Kloofdichters beschikt over veel (werk)ervaring met praktisch opgeleide jongeren en constateert dat zij vaak onzeker zijn over hun eigen talenten en niet weten wat ze kunnen bereiken. Ook is het duidelijk te zien dat de lokale politiek niet goed weet hoe contact te leggen met deze doelgroep en hoe deze waardevol te laten participeren. Dit heeft gevolgen. De corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassen 2022 toont dat maar 36% van de laagopgeleide jongeren van 16 t/m 29 jaar vertrouwen heeft in hun eigen toekomst en maar 82% bij iemand terecht kan bij problemen.

Inhoud

Bij City Dates leren we de praktisch opgeleide jongeren eerst wat de gemeente doet, wie bij of voor de gemeente werken en hoe je het beste een netwerkgesprek kunt houden / kunt interviewen. De les is interactief om de aandacht van de jongeren vast te houden. Zo bevat deze een quiz en spellen zoals pictionary en een interviewspel. Dan maken ze kennis met hun gemeente en maatschappelijke organisaties in de stad door te speeddaten en te eten met mensen die daar werken. Denk aan raadsleden, beleidsmedewerkers, wethouders, jongerenwerkers en schuldhulpmaatjes. Zij worden goed gebriefd en gevraagd om de jongeren ook vragen te stellen om hen te helpen ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze kunnen bereiken in hun stad. Na het speeddaten kiezen de jongeren met welke ‘date’ ze in de toekomst nog contact willen. Daarmee worden ze gekoppeld voor duurzaam contact. Zo krijgen zij toegang tot een netwerk in de stad, meer vertrouwen in beleidsmakers en/of maatschappelijke organisaties en een grotere kans op een mooie toekomst.

Interesse?

Ben je een (vmbo of mbo-)school en wil je City Dates op jouw school? Of een gemeente die de verbinding tussen praktisch opgeleide jongeren en de maatschappelijke organisaties en gemeente wil versterken? Neem contact op en dan kunnen we kijken wat we kunnen doen! Wij kunnen dit project tegen een maatschappelijke vergoeding aanbieden. De prijs hangt af van de beschikbaarheid van een (eet)gelegenheid en de capaciteit om mee te werken.