Het project Play Politics verbindt praktisch opgeleide jongeren met de Europese politiek en geeft hen een kans om een spel te ontwikkelen waarmee jongeren hun mening kunnen geven over Europees beleid. Zo dragen we samen bij aan jongerenparticipatie in Europa.

Waarom?

Jongeren, vooral praktisch opgeleide, zijn minder politiek betrokken dan ouderen of theoretisch opgeleiden. Beleidsmakers denken daarom vaak dat ze niet maatschappelijk bewust zijn of niet willen praten over hun idealen. Maar dit is niet waar! Dit blijkt ook uit onderzoek. Uit het jongerenpanel van UNICEF blijkt dat jongeren zich vooral zorgen maken om klimaatverandering, oorlog en armoede en praktisch opgeleide jongeren vooral om het laatste (UNICEF, 2023). Dat ze vaak niet stemmen of niet meepraten over de politiek komt omdat ze denken dat ze niet voldoende weten over de politiek. De lessen die ze hier wel eens over krijgen, zijn vaak theoretisch en dit werkt niet voor praktisch opgeleide jongeren. Uit onderzoek (InHolland, 2023) blijkt ook dat de gemeente Amsterdam jongeren wel vaker wil betrekken bij beleid, maar niet goed weet hoe.

Uit onze ervaring blijkt dat fysiek contact tussen jongeren en politici helpt. Zo leren deze twee doelgroepen elkaar kennen. Bovendien is gamen populair bij jongeren.

Inhoud

Met dit project ontwerpen we met praktisch opgeleide jongeren en Europese beleidsmakers een spel. Dit spel geeft deze jongeren de kans om hun mening te geven over Europees beleid op gebieden waar jongeren graag over praten: klimaat, oorlog en armoede. Het project bestaat uit: 

Activiteit 1: Interactief en spelenderwijs leren over jeugdparticipatie, Europees beleid op klimaat, oorlog of armoede en interviewen.
Activiteit 2: een bezoek aan het Europees Parlement + kennismaken met politici, beleidsmakers en commissie. 
Activiteit 3: Brainstormen in groepjes met beleidsmakers en spelontwikkelaar Dylan Nagel over het spel.
Activiteit 4: Games pitchen aan elkaars groep en de gameontwikkelaar en met die feedback eventueel verbeteringen aanbrengen. 
Activiteit 5: klein evenement waar het uiteindelijke idee (winnaar of combinatie van winnende ideeën) wordt gekozen en gepresenteerd. 

Resultaten